Lista över ätliga blommor
SÖTA OCH MILDA:
- Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
- Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak
- Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
- Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad
- Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te
- Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
- Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker
- Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
- Isop – te, is, dekoration, socker
- Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
- Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
- Knöl- och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
- Kungsljus – kronbladen, te
- Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft
- Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
- Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
- Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
- Oregano – mild kryddsmak
- Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is.
- Rosmarin – mild krydda
- Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
- Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
- Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
- Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
- Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
- Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
- Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
- Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan).
BLOMMIGA:
- Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
- Dill – kronan som mild smaksättare
- Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
- Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne.
- Fänkål – mild anissmak
- Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker
- Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
- Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
- Syren – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
- Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker
PEPPRIGA:
- Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
- Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
- Gräslök och ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
- Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj
- Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj
- Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj
- Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj
BITTRA:
- Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert
- Cikoria – te, kan användas som smaksättare
- Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
- Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
- Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas. Här hittar du maskrosrecept!
- Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
- Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
- Röllika – te, kan användas som smaksättare
- Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter