Lista över ätliga blommor

SÖTA OCH MILDA:
  1. Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
  2. Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak
  3. Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
  4. Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad
  5. Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te
  6. Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
  7. Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker
  8. Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
  9. Isop – te, is, dekoration, socker
  10. Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
  11. Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
  12. Knöl- och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
  13. Kungsljus – kronbladen, te
  14. Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft
  15. Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
  16. Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
  17. Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
  18. Oregano – mild kryddsmak
  19. Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is.
  20. Rosmarin – mild krydda
  21. Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
  22. Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
  23. Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
  24. Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
  25. Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
  26. Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
  27. Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
  28. Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan).
BLOMMIGA:
  1. Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
  2. Dill – kronan som mild smaksättare
  3. Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
  4. Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne.
  5. Fänkål – mild anissmak
  6. Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker
  7. Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
  8. Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
  9. Syren – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
  10. Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker
PEPPRIGA:
  1. Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
  2. Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
  3. Gräslök och ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
  4. Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  5. Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  6. Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  7. Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj
BITTRA:
  1. Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert
  2. Cikoria – te, kan användas som smaksättare
  3. Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
  4. Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
  5. Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas. Här hittar du maskrosrecept!
  6. Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
  7. Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
  8. Röllika – te, kan användas som smaksättare
  9. Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter

(source: allt om trädgård)

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *